fbpx
kubu-logotip

Skupinske vadbe po novem

Aerobika pilates Vodice Kubu
Metabolicni_HIIT_intervalni_trening_blizu_Ljubljane_Kubu
 

Ustrezna telesna dejavnost pomembno zmanjšuje tveganje za virusno okužbo in zmanjšuje tesnobo, ki jo lahko povzročijo ukrepi za preprečitev širjenja virusa, potrjujejo strokovnjaki s Fakultete za šport, NIJZ in ThinkActive. Zakaj je telesna dejavnost še kako pomembna v tem času?

ERedna telesna dejavnost krepi imunski sistem in zmanjšuje tveganje za virusne okužbe

ETelesna dejavnost zmanjšuje stres in tesnobo ter razvija našo čustveno odpornost

EZ vadbo pokurimo odvečne kalorije in ohranjamo zdravo telesno težo

EGibanje izboljšuje kakovost spanca, kar pa krepi imunski sistem

NIJZ in Fakulteta za šport tako svetujeta, da so odrasli in otroci tudi v tem času telesno dejavni. Odrasli naj bodo zmerno telesno dejavni vsaj 150 minut na teden, pri čemer pa večja in bolj intenzivna vadba prinaša večje zdravstvene koristi. 

Raziskave o varnosti vadb v fitnes centrih

Dosedanje raziskave iz tujine poročajo, da je tveganje za prenos okužbe s covid-19 v fitnes centrih zelo nizko, še posebej v primerjavi z negativnimi zdravstvenimi posledicami telesne neaktivnosti.

Raziskava Univerze v Oslu pod vodstvom profesorja Michaela Bretthauerja je dokazala, da obisk fitnesa ne predstavlja dodatnega tveganja za okužbo s covid-19. Seveda ob zagotavljanju varne distance in ustrezni higieni rok in razkuževanja površin in naprav. Vzorec 3.764 ljudi, starih med 18 in 64 let, so razdelili v dve skupini. Prva polovica je obiskovala vadbe v fitnes centrih ob upoštevanju pravil Norveškega inštituta za javno zdravje (upoštevanje socialne distance, higiena rok, stalno razkuževanje naprav, omejeno število vadečih itd.). Kontrolna skupina ni obiskovala fitnes centrov. Po treh tednih so raziskovalci testirali vadeče in vse zaposlene, pri čemer niso odkrili nobenega pozitivnega primera covid-19 povezanega s fitnes centrom.

Po podatkih vodilne avstralske organizacije Fitness Australia med več kot 6,26 milijona vstopov v 423 športne centre v zvezni državi New South Wales ni bilo prenosov okužb z novim koronavirusom.
 

Upoštevanje preventivnih priporočil

Absolutno pa je treba upoštevati nacionalna priporočila za preprečevanje širjenja covid-19. Skladno s tem smo v Športnem centru Kubu:

EOmejili število vadečih na skupinskih vadbah in v fitnes centru

EZagotavljamo 15 minutni odmor za zračenje prostora in razkuževanje pred vsako skupinsko vadbo

EPri vstopu in izstopu v dvorano so pripravljena razkužila za roke

ESledimo drugim priporočilom, da varujemo zdravje vseh vadečih in zaposlenih

Se nam želite pridružiti na vadbi aerobike, pilatesa, hiit treninga ali joge?